- Systemy dozujące
- Chłodzenie
- Czyszczenie
- Akcesoria barowe
- Naprawa | Konserwacja Chłodzenie piwa
- Oferty
- Blog
Krany, krany dozujące i krany do piwa dla gastronomii
Po zamknięciu kranik do piwa jest całkowicie szczelny, aby zapobiec wydostawaniu się piwa i rozpuszczonego w nim dwutlenku węgla(CO2). Kran do piwa jest przymocowany do dystrybutora, który może mieć kilka kranów, dzięki czemu można podawać różne piwa.
Jaka jest różnica między kranikiem tłokowym a kranikiem z kompensatorem?
Oprócz kranów tłokowych oferujemy również krany kompensacyjne. Wnętrze kranu kompensacyjnego składa się z systemu dysz, który umożliwia dozowanie napojów bez piany. Często mają one "przycisk piany" do wstępnego formowania piany. W tym celu stosowane jest wyższe ciśnienie. Krany z kompensatorem są używane głównie do napojów bezalkoholowych, takich jak cola lub lemoniada. Tradycyjny kran tłokowy może być otwierany i zamykany za pomocą ćwierć obrotu. Krany dozujące mogą być wykonane z różnych materiałów: Stali nierdzewnej, mosiądzu lub plastiku. Niektóre modele są również pozłacane, aby dodać wizualny akcent. W końcu system dozowania jest kompletny tylko z odpowiednim kranikiem. Posiadamy również specjalne modele do serwowania wina, gorących napojów i kranów do piwa.
Inną specjalnością jest kran Guinnes do piw typu stout, takich jak Guinness, ponieważ piwa te wymagają azotu do wytworzenia wyjątkowo kremowej piany.
Jak prawidłowo czyścić kran?
Świeżo nalane piwo wymaga doskonałej higieny. W szczególności kran wymaga szczególnej troski. Do czyszczenia należy go zawsze całkowicie zdemontować. Podczas czyszczenia systemu dozującego, klucz do kranu pomaga poluzować nakrętkę złączkową. Dzięki naszym kranom o jakości browarniczej, odpowiedniemu środkowi do czyszczenia rur piwnych i odpowiednim akcesoriom, zawsze możesz mieć pewność, że piwo jest idealnie nalane.
5 5 Średnia ocena z gwiazdek